Vaccinatie van de kat
Ziekten waartegen men kan vaccineren en onderaan een vaccinatieschema:
Kattenziekte (feliene panleukopenie)
Het parvovirus veroorzaakt bij de kat een ernstige maag-, darmontsteking en kan ook het beendermerg en lymfeknopen aantasten. Bij jonge kittens komt vaak sterfte voor. Een goed vaccinatieschema is dan ook absoluut noodzakelijk.
* De meest voorkomende symptomen zijn: koorts, braken, diarree, uitdroging en een sterk verminderde afweer tegenover andere ziektekiemen.
Kattenniesziekte (“kattengriep”)
Bij deze aandoening zijn er meerdere ziekteverwekkers betrokken (herpesvirus, calicivirus en vaak een secundaire bacteriële infectie). De symptomen zijn sterk afhankelijk van de leeftijd en de infectiedruk.
* Symptomen: koorts, verminderde eetlust, niezen, neusvloei, lopende oogjes, zweertjes (ulcers) in de mond en keelstreek met slikmoeilijkheden tot gevolg.
Kattenleucose (kattenleukemie)
Dit virus komt vnl. voor bij wilde of zwerfkatten. Er is intens contact nodig om het virus over te dragen (o.a. bijtwonde, speekseloverdracht, dekking). Na infectie kunnen de katten nog lange tijd gezond zijn alvorens ze symptomen gaan vertonen. Tijdens die periode vormen ze dus een groot gevaar voor andere soortgenoten.
* Symptomen zijn zeer variabel en berusten voornamelijk op het falen van het afweersysteem.
Diarree, koorts, bloedarmoede, voortplantingsstoornissen, maar ook tumoren worden frequent gezien.
Rabies (hondsdolheid)
Hondsdolheid (Rabiës) is een virusziekte die zeer besmettelijk is voor vrijwel alle zoogdieren. Een besmet dier bijt een ander dier. Het virus gaat naar de hersenen en zorgt ervoor dat het dier graag bijt. Ook zit het virus in het speeksel, en zo verspreidt het zich. De afloop is vrijwel altijd dodelijk. In veel landen is een inenting tegen hondsdolheid ook verplicht, anders mag de hond het land niet in. In Belgie is het verplichte inenting ten zuiden van Maas en Samber, eveneens verplicht op elke camping in België). lees meer ( linken naar www.: http://www.diplomatie.be/nl/travel/petsdetail.html?TEXTID=4209)
Vaccinatieschema
Vaccinatie voor kattenziekte en kattenniesziekte
Bij de geboorte zijn de kittens beschermd door de antistoffen die ze van de moeder hebben gekregen. Deze (maternale) antistoffen dalen vrij snel, met als gevolg dat een kittens gevaccineerd moet worden om tijdig eigen antistoffen aan te maken.
Leeftijd: Vaccinatie tegen:
9 weken Kattenziekte en Kattenniesziekte
12 weken Kattenziekte en Kattenniesziekte
1 jaar Herhaling
Voor kittens die vaak in contact komen met andere katten (cattery, buitenhuiskat) of op plaatsen waar er zich eerder al problemen hebben voorgedaan met parvo of niesziekte wordt aangeraden een eerste vaccin te geven op 7 weken. Dit wordt herhaald op 9 en op 12 weken. Nadien wordt jaarlijks gehervaccineerd.
Vaccinatie voor het leukemievirus
Wordt aangeraden wanneer de kat in contact komt zwerfkatten.
Het vaccin kan worden toegediend vanaf 8 weken en dient herhaald te worden na 3-4 weken. Nadien wordt jaarlijks gevaccineerd.
Aangeraden wordt om niet te kweken met katten die positief testen voor leukemie en eveneens contact te vermijden met positieve katten.