Net als bij de mensen is een goede mondverzorging bij huisdieren van groot belang om het gebit en het tandvlees een leven lang gezond te houden. Uit onderzoek blijkt dat 70% van de katten rond de leeftijd van twee jaar een tandaandoening heeft. De mondproblemen beginnen vaak met een ophoping van tandplak, een kleverige laag die continu op de tanden wordt gevormd. Als een behandeling uitblijft, kan de tandplak verkalken tot tandsteen, dat stevig vastzit op de oppervlakte van de tanden. Tandplak en tandsteen kunnen aanleiding geven tot gingivitis of tandvleesontsteking. De tandvleesontsteking is erg pijnlijk voor uw kat, zeker tijdens de maaltijden, een kan leiden tot paradontale aandoeningen. Tandplak zorgt er bovendien voor dat de structuren, die de tanden ondersteunen, worden beschadigd, zodat de tanden los komen te zitten. Infecties, ten gevolge van tandaandoeningen, zijn verantwoordelijk voor een slechte adem. Daarenboven kunnen zich vanuit de infectie bacteriën verspreiden via de bloedbaan van uw huisdier, bacteriën, die zich vervolgens nestelen in vitale organen, zoals het hart, de lever en de nieren.
Tandaandoeningen bij huisdieren kunnen de volgende oorzaken hebben:
Slechte mondverzorging:
Zonder een goede preventieve zorg kunnen tandplaque en tandsteen ontstaan, die kunnen leiden tot gingivitis en paradontale aandoeningen. In onze praktijk beschikken we over een aantal mondhygiëneproducten die speciaal werden ontworpen om tandplakophoping en de gevolgen ervan te voorkomen. Deze producten bevatten een enzymatisch complex, dat ervoor zorgt dat de ontwikkeling van de bacteriën in de mondholte drastisch wordt verminderd, waardoor een bescherming ontstaat tegen schadelijke bacteriën, die een slechte adem en ophoping van tandplak veroorzaken.
Ras:
Te dicht opeen of scheef staande tanden zijn vaker een probleem bij sommige kattenrassen (bijv. Abessijnse en Somalische katten) en kunnen aanleiding geven tot paradontale aandoeningen.
Voeding:
Kleverige voeding kan bij een huisdier leiden tot snellere ophoping van tandplak. Daarom beschikken wij in onze praktijk over Hill's Prescription Diet Feline T/D droogvoeding. Deze brokken zijn speciaal ontworpen om een bijdrage te leveren aan de gebitsverzorging van uw huisdier. Klinische tests hebben uitgewezen dat deze brokken zeer effectief zijn. In vergelijking met andere droogvoeders zijn de brokken groter en vallen niet onmiddellijk uiteen als uw kat erop bijt. In plaats daarvan dringt de tand diep in de brok door, zodat afzettingen van tandplak en andere etensresten van het tandoppervlakte worden verwijderd. Hill's Feline T/D droogvoeding is een volledige en uitgebalanceerde voeding voor dagelijks gebruik, die andere supplementen overbodig maakt
Leeftijd:
Tandaandoeningen doen zich vaker voor naarmate huisdieren ouder worden.
Hoe herkent u de symptomen van tandaandoeningen?
Bij de jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscontrole zal de dierenarts het niet nalaten het gebit van uw kat te controleren.
Er zijn verscheidene aanwijzingen die erop wijzen dat uw huisdier tandproblemen heeft:
- Slechte adem
- De aanwezigheid van geelbruin tandsteen
- Rood, gezwollen of bloedend tandvlees
- Pijn bij het eten
- Krabben aan de mond
- Moeizaam kauwen en zelfs verminderde eetlust
- Verlies van tanden
-
Kwijlen
Belangrijk is evenwel om – zelfs als uw kat geen van bovenstaande verschijnselen vertoont – het gebit regelmatig te laten controleren door de dierenarts. Sommige problemen zijn niet onmiddellijk te constateren en vooral oudere huisdieren zijn bijzonder vatbaar voor tandaandoeningen.
De dierenarts heeft tandproblemen vastgesteld bij uw huisdier, wat nu?
Afhankelijk van de aard van het tandprobleem zal de dierenarts beslissen tot een routinebehandeling voor het reinigen van het gebit of tot een operatieve ingreep. In ernstige gevallen zal de dierenarts adviseren om losse of beschadigde tanden te trekken. Maar als er geen specifieke problemen zijn, zal de dierenarts u adviseren het gebit van uw huisdier grondig te laten reinigen en polijsten ten einde de tandplak te verwijderen (net zoals uw tandarts bij uzelf doet tijdens de halfjaarlijkse controle). Om ervoor te zorgen dat deze behandeling zo optimaal en veilig mogelijk verloopt, zal de dierenarts uw huisdier onder algemene verdoving brengen. Na een dergelijke behandeling kan een goede mondhygiëne worden gehandhaafd door een regelmatige reiniging van het gebit. De dierenarts zal u adviseren over preventieve maatregelen, zoals poetsen, en eventueel speciale voeding (Hill's T/D droogvoeding). Bij het poetsen dient u een speciaal voor huisdieren samengestelde tandpasta te gebruiken; over de poetstechniek zal de dierenarts u omstandig uitleg verschaffen.