Home Raadpleging Inlichtingen Links Nuttige nummers
                 
 
  Honden Bijzondere diersoorten
  Katten Duiven
  Paarden Voeding
  Kleine herkauwers  
 
   
   
  Dierenarts Van Assche Brenda
L. Van Hoeymissenstraat 7
1840 Maldern
Tel: 052/34 19 59
Gsm:
0486/70 76 49
Openingsuren:
enkel op afspraak
 

Behandelen van parasieten

Veel voorkomende parasieten hond en kat

1/Wormen

Waarom ontwormen?

Worminfecties komen over de ganse wereld voor en zijn ook in België nog steeds een bedreiging voor de gezondheid van uw huisdier.

Negentig procent van de jonge kittens en pups is besmet met wormen. Ze worden besmet door het eten of drinken van besmet voedsel, het snuffelen aan uitwerpselen of het oplikken van wormeitjes op de grond, mand of kattenbak. Jonge dieren kunnen eveneens geïnfecteerd worden door het drinken van besmette moedermelk of de infectie kan reeds voor de geboorte in de baarmoeder ontstaan.

Bij honden en katten kunnen wormen verschillende problemen veroorzaken, zelfs met de dood tot gevolg.

Daarnaast kunnen wormen ook de gezondheid van u en uw familie aantasten. Kinderen kunnen tijdens het spelen met de hond of kat de kleine eitjes van spoelwormen inslikken.

Dek de zandbak steeds goed af, het krioelt er vaak van de wormeneitjes.

Welke soorten zijn er?

Spoelwormen

Komen heel vaak voor bij jonge honden en katten. Dieren die bij de geboorte al besmet zijn, kunnen sterven aan longbeschadigingen door de migratie van de larven. Oudere pups en kittens krijgen vaak een typisch dik (wormen)buikje, hebben last van diarree en braken en hun normale groei wordt geremd. Vaak zijn de wormen te zien in het braaksel of de ontlasting.

Zweep-, haak-, hartwormen

Komen gelukkig minder vaak voor, maar kunnen ernstige symptomen veroorzaken.

Haakwormen zuigen bloed en dringen binnen via de huid. Ze veroorzaken bloedarmoede, huidirritatie en jeuk

hartwormen komen meer voor in zuiderse landen. Vergeet dus niet om voor uw reis hieromtrent advies te vragen aan uw dierenarts.

Lintwormen

Wanneer uw huisdier besmet is met lintwormen, dan worden vaak rijstachtige korreltjes opgemerkt aan de onderkant van de staart. Vaak veroorzaakt dit erge jeuk en gaat de hond “sleetje rijden”.

Lintwormen zorgen ervoor dat de algemene conditie van uw hond of kat achteruit gaat.

Vergeet niet uw dier te ontvlooien, want lintwormeitjes worden overgedragen via vlooien.

Wanneer en hoe vaak ontwormen

Pups en kittens worden op 4 weken voor de eerste maal ontwormd. Afhankelijk van de infectiedruk kan ontwormd worden met een interval van 2 weken tot op de leeftijd van 3 maanden. Het volstaat vervolgens om maandelijks te ontwormen tot het dier 6 maanden oud is. Ontworm zogende teven samen met de pups.

Afhankelijk van het ontwormingsmiddel en de infectiedruk wordt aangeraden om 3-4 maal per jaar te ontwormen.

Indien uw dier in een kennel of pension verbleef of mee naar het zuiden op reis geweest is, vergeet hem dan niet te ontwormen.

Ontworm steeds alle dieren terzelfder tijd en ontworm voor het juiste gewicht, dus onderschat het gewicht van uw huisdier niet.

2/Teken

Waarom behandelen?

Wanneer een teek zich vasthecht op een gastheer ontstaat er een lokale ontstekingsreactie. Deze ontsteking gaat gepaard met een harde, rode zwelling van de huid. Meestal is de tekenbeet zelf niet echt pijnlijk, omdat het speeksel een verdovende stof bevat. De ontstekingsreactie die erop volgt kan wel pijn of jeuk veroorzaken.

Teken kunnen echter ook allerlei pathogenen (ziekteverwekkers) overbrengen op zowel de mens als op onze huisdieren. De meest bekende voorbeelden zijn: de ziekte van Lyme, Babesiose (piroplasmose) en Erlichiose.

Gelukkig kan gesteld worden dat gedurende de eerste 36 uur na een tekenbeet de kans op besmetting met één van deze ziekten vrij gering is. Dagelijks het dier op teken controleren is dus absoluut noodzakelijk.

Wanneer behandelen?

Teken komen het meest voor in de lente en herfst. Ze komen het meest voor aan bosranden en in struikgewas.

Het is dus aangeraden om vanaf de lente tot de herfst de huisdieren te behandelen voor teken. Dit kan op eenvoudige wijze met een pipetje in de nek.

Dagelijks en zeker na elke boswandeling moeten de dieren gecontroleerd worden en aanwezige teken moeten (met een tekentangetje) verwijderd worden.

3/Vlooien

De meest bekende uitwendige parasiet is wel de vlo. Zodra de vlo een hond of kat gevonden heeft, plant zij zich met een enorme snelheid voort, waardoor heel de omgeving in een minimum van tijd besmet wordt.

De vlo heeft bloed nodig om te overleven en om zich te kunnen voortplanten. Niet alleen onze huisdieren maar ook de mens kan het slachtoffer worden van deze bloeddorstige parasiet.

Hoe merken we een vlooienbesmetting op?

Bij dieren veroorzaakt de vlo jeuk, haaruitval, huidkwetsuren gevolgd door huidontstekingen en zeer dikwijls allergie tegenover vlooienbeten. Bovendien kunnen vlooien ook bepaalde lintwormen overdragen. Maar ook de mens kan lastiggevallen worden door de vlo. Hoe ontwikkelt de vlo zich?

Om vlooien goed te bestrijden, moet je weten hoe ze zich ontwikkelden. Een volwassen vlo zuigt bloed bij hond of kat en legt eitjes. Zij kan wel 50 eitjes per dag leggen. Deze eitjes kleven niet aan de vacht van het dier maar vallen op de grond.

Na een aantal dagen komt uit het ei een larve. Deze vervelt een aantal keren en spint uiteindelijk een cocon om zich heen. Hieruit komt na verloop van tijd weer een volwassen vlo. Afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur, luchtvochtigheid, aanwezigheid huisdieren) duurt deze cyclus 3 weken tot wel 18 maanden.

Hoe behandelen ?

Ergens in zijn omgeving heeft uw huisdier zich besmet, dit heeft niets te maken met de goede verzorging die u hem geeft.

Voor een doeltreffende vlooienbestrijding dient een volledig vlooien-bestrijdingsplan te worden uitgewerkt. Belangrijk is dat zowel het probleem op het dier als in de omgeving wordt aangepakt. Wanneer men uitsluitend het dier behandelt, blijven eitjes, larven en cocons in de omgeving doorgroeien. Het probleem in de omgeving is vaak groter dan men vermoedt. Een vlooienprobleem is helaas niet in één uur op te lossen. Na behandeling kan het tot 2 weken duren voor alle vlooien op het dier en in de omgeving gedood zijn.

4/Muggen

Onder de noemer van wat we gewoonlijk 'muggen' noemen, vallen 500 soorten die zich aan de meeste klimaatvarianten van onze planeet hebben aangepast van de poolstreken tot het tropische woud. Gemeenschappelijke kenmerken van alle muggen zijn lange en slanke poten, twee paar vleugels en twee balanceerkolfjes op de borst om het evenwicht te bewaren bij het vliegen. Muggen hebben eveneens een 'zuigsnuit' waarmee ze steken.

Muggen: een gevaar voor ziekten voor uw hond


Het is algemeen bekend dat muggen ziekten kunnen overbrengen op de mens. De meest bekende is malaria. Maar muggen kunnen ook ziekten overbrengen op uw hond.

Ondermeer de phlebotomus, ook 'zandvlieg' genoemd, is een mug die veel schade kan aanrichten als ze uw hond bijt. Deze mug komt voor in het zuiden van Europa, in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Ze is vooral 's nachts actief. 'Zandvliegen' komen overvloedig voor in landelijke gebieden of beboste zones zoals tuinen en parken. Wanneer deze mug uw hond steekt kan ze de ziekte genaamd Leishmaniasis overdragen. Deze door besmetting met een parasiet veroorzaakte aandoening treft de huid, de slijmvliezen, de lever, de milt of de klieren naargelang de ontwikkelde vorm. Eens besmet kan uw hond niet van deze aandoening genezen, raadpleeg daarom uw dierenarts voor u op reis gaat voor meer informatie.

     
     
       
Home | Raadpleging | Inlichtingen | Links | Nuttige nummers